Kisko Story
Oikea vastaus
kaikkiin kysymyksiin

Softapaljastuksia -videosarjassamme väitin, että idean arvo on nolla. Kun julkaisimme videon, 99% palautteesta oli positiivista. Muutama kuitenkin haastoi otsikon väitteen ja he ovat oikeassa.

“Idean arvo on nolla” ei tietenkään pidä paikkaansa – oikea vastaus kaikkiin kysymyksiin on, että se riippuu tilanteesta.

Ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jos joku väittää, että “se on aina näin” tai “pitää aina käyttää teknologiaa X” he eivät vielä tiedä tarpeeksi aiheesta.

Kyse on Dunning-Kruger-vaikutuksesta, eli eräänlaisesta ylivertaisuusvinoumasta. Henkilö, jonka aiheentuntemus ja kompetenssi ovat enintäänkin vain keskinkertaisella tasolla, menee helposti tekemään yleistäviä linjauksia. Kun asiantuntemus kasvaa ja käsitys monimutkaisesta aiheesta laajenee, myös totuus muuttuu monimutkaisemmaksi. Yhtäkkiä totuudessa onkin monta kulmaa, ja sen rinnalle kohoaa useita varteenotettavia vaihtoehtoja.

Samaan aikaan, normaalijakauman ääripäistä eli erikoistapauksista käyty keskustelu on sekä tyhmää että tylsää.

Asiantuntija kiinnittää enemmän huomiota siihen, mikä on hyödyllistä. Meidän tehtävämme on ratkaista ongelmia ja kokemuksen perusteella tiedämme, että toteuttamiseen keskittyminen vie suuremmalla todennäköisyydellä hyvään lopputulokseen kuin ideaan keskittyminen.

Ei ole myöskään totta, että vain ne, jotka haastoivat väitteeni, olisivat oikeassa. Myös ne, jotka ymmärsivät yleistyksen tarkoituksen, ovat.

Lempikoomikkoni Louis C.K. vitsailee alla aiheen vierestä, karuin vertauksin. Jää yleisön tehtäväksi miettiä, mihin toteamukseen on hyödyllistä ja oikein keskittyä.

Mikä on sinun tarinasi?

Kerro ideastasi tai liiketoiminnastasi meille, me selvitämme parhaat seuraavat askeleet juuri sinun tarpeisiisi.

Toteutamme digitaalisia palveluja itse ja kumppaniverkostojen avustuksella, tai autamme etsimään oikean toteuttajakumppanin.

Lähetä sähköpostia

contact@kiskolabs.com

Soita Antille

+358 40 505 1909

Vastaamme sinulle pian.

Risto isolated o