Freebag madaltaa kynnystä kierrättämiseen
Freebag tuo puuttuneen palasen tavaran kauppaamiseen ja kierrättämiseen keskittyvien sivustojen ja ryhmien kokoonpanoon. Se on yksinomaan ilmaiselle tavaralle omistettu palvelu – hyvälle tavaralle, joka tarpeettomana jää helposti nurkkiin pölyttymään tai kulkeutuu tarvitsevan käden ohi kaatopaikalle.
MIKSI FREEBAG?
Kokosimme ajatuksia Freebagin olemassaolon taustalla. Miksi, millaiseksi ja kenelle palvelun perustaja lähti tekemään Freebagiä.
Kierrätys kunniaan, hinnalla millä hyvänsä. Freebagin tapauksessa hinta on kaikille 0€. Palvelu ei tuota eikä tule tuottamaan rahaa, ja rakensimmekin palvelun asiakkaan toiveen mukaisesti toimimaan mahdollisimman vaivattomasti. Ylläpito on mahdollisimman vähäistä, käyttäjät luovat lopullisen palvelun. Valta saada hyvää aikaan on sinulla. Freebin lähtöajatus on, että anteliaisuus lisää anteliaisuutta.
Sekä tavarasta luopujana että sen adoptoijana teet palveluksen, muita ei tarvita. Freebag haluaa vapauttaa kolmannen sektorin resursseja tavaramerten lajittelusta ja siirtelystä. Se ei toki korvaa keräyksiä ja vapaaehtoistyötä, mutta kantaa kortensa kekoon tarjoamalla helpon tavan löytää tavaralle uusi koti ihan itse.
Se tunne, kun näet roskakatoksessa tai roskalavalla käyttökelpoista tavaraa. Kun mietit, eikö jollakin voisi olla tälle käyttöä? Freebag vastaa tuohon kysymykseen. Kokeile, onko nurkissasi pölyttyvä tavara jollekin muulle arvokkaampaa kuin sinulle lataamalla siitä kuva Freebagiin. Heitä mieluummin se huono omatunto roskikseen.
Pelkkä tavaran arvon määrittäminen vie jo aikaasi ja energiaasi, olit sitten myyjä tai ostaja. Myyntiin menevä aika ja vaiva ei välttämättä ole sen euromäärän väärti, jonka tavarasta saisit. Oli tililläsi minkä verran rahaa tahansa, ei ilmaisen tavaran vienti keräyspaikkaan X ajan Y puitteissa aina ole edes mahdollista. Myös maksaminen ja rahastaminen ovat oma prosessinsa, joita sinun ei Freebagin kanssa tarvitse miettiä.
Tavara, jota on tunnetusti hankalaa myydä tai ostaa käytettynä. Esimerkiksi elektroniikan rahallinen arvo saattaa laskea nopeammin kuin sen käyttöarvo, sen tulevaa elinikää on hankala arvioida, eikä takuita voi yksityishenkilönä samalla tavalla antaa. Miten iso helpotus voida antaa tällainen tavara ilmaiseksi, puhumattakaan siitä tunteesta, kun saa vihdoin kaipaamansa laitteen, johon ei muuten olisi varaa.
Et välttämättä halua lahjoittaa tavaraa julkisesti. Ehkä kirpputorilla hengailukaan ei ole sinun juttusi. Anonymiteetti on heilunut Freebagin prioriteettilistan kärkipaikoilla palvelun kehityksen alusta saakka. Freebagissä sinun ei tarvitse paljastaa henkilötietojasi muille käyttäjille kierrättääksesi, käyttö vaatii vain hetken aidon kohtaamisen ihmisen kanssa kassin vaihtaessa omistajaa. Kehityksessä olemme tehneet parhaamme syrjinnän ja häirinnän mahdollisuuden poistamiseksi, anonymiteetti tukee tätä tavoitetta. Freebag tutkii lisäksi mahdollisuutta tarjota tulevaisuudessa täysin anonyymi tavaran jättö ja haku esimerkiksi paikallisen kahvilasi tai muun palvelun kautta.
Freebag pyrkii luonnollisesti olemaan kaikille avoin. Sivusto toimii suomeksi ja englanniksi. Myös yritykset ja erilaiset yhteisöt ovat ilman muuta tervetulleita lahjoittamaan tavaraa Freebagin kautta.
Tee omasta ja jonkun toisen arjesta kevyempää kassi kerrallaan osoitteessa www.freebag.fi.
PROJEKTISTA
- Asiakas: Freebag
- Tiimi: Virgil Mocanu, Joni Korpi
- www.freebag.fi
- www.facebook.com/freebagfi
“Kisko Labs was recommended to me by other women in tech as a professional company that delivers excellent results, with a bonus of zero gender-based bullshit. You are treated like a client, period. I can now confirm all of the above.”
– Founder of Freebag
“The first sentence I heard about the service was “It’s a humanitarian project” and indeed it is. The service is not meant to make anyone rich, hence the name freebag. It is only meant to bridge the gap between people and encourage them to share, for free, things that can fit in a bag which are no longer needed but are still in good enough condition for others to use. If you consider the alternative, which is throwing things away, this is quite a clever and simple idea.
Within a month from starting the work we had a beta version that we shared with some of our client’s friends. After a few minor bug fixes and improvements, the few users we had started interacting and the first bag full of free stuff was shared. This might not sound like much, but for someone who strongly believes in this product, it was quite the achievement.
We’d like to thank our exceptional client, it was a pleasure working with you. And now, without further ado, we invite you all to go through your closets, take some good photos of things you no longer need, and post them on www.freebag.fi”
– Virgil Mocanu, developer