Valmentajan rooli on tukea ja jalkauttaa muutosta

Muutama kuukausi sitten meillä oli Kiskolla Jaakko Savolahden hyvinvointivalmennussarja. Ensimmäisellä kerralla keskusteltiin siitä, mitä tavoitteita osallistujilla oli ja mitä he odottivat valmennuksilta. Kollegani, Antti Salonen, totesi:

En ole käynyt hetkeen salilla, mutta se on helppoa korjata - siihen en tarvitse apua. Sen sijaan kiinnostaa muun muassa ravinnon makrot (proteiini/hiilihydraatti/rasva -suhteet).

Koska omat juttuni ovat mielestäni niin hyviä, jouduin taistelemaan etten sanoisi mitään.

Itse asiassa kaimani tarvitsee valmentajaa juuri tuohon ensimmäiseen aiheeseen. Ravinnon makrojakauma on tietoa, joka on saatavilla internetistä ja kirjoista, tai kysymällä. Muutama minuutti omaa aikaa riittää tuon tiedon keräämiseen. Sen sijaan salilla käyminen on hankalampaa, mutta miksi?

Koska olet käynyt viimeksi? Miksi et ole käynyt? Missä tilanteissa teet päätöksen salille menosta tai sen jättämisestä väliin? Mitkä asiat menevät salin ohi prioriteeteissasi? Entä mitkä asiat menevät terveytesi ohi? Mitkä tavoitteesi ovat? Ovatko ne oikeasti saavutettavissa ja sellaisia joita oikeasti haluat? Mitkä ovat välitavoitteesi? Miksi käyt salilla?

Valmentamisessa on kyse muutoksesta, ei tiedosta. On oikeastaan valmentajan tehtävä kysyä sinulta kysymyksiä ja selvittää ongelmakohdat, jotka estävät tai haittaavat muutosta. Tietoa vaihdetaan, mutta valmentaminen keskittyy enemmän tekemisen fasilitointiin kuin opettamiseen. Suurin osa meistä tietää mitä pitää tehdä ja jos emme tiedä, tieto on saatavissa helposti. Muutoksesi ei ole kiinni tiedon puutteesta.

Muutos on hankalaa ja vie aikaa. Harvalla riittää energiaa ja momenttia viedä isoja muutoksia yksin läpi. Valmentajan tehtävä on tukea ja jalkauttaa muutoksia asiakkaan tekemiseen, sekä monesti olla auktoriteetti ja henkilö jolle olet tilivelvollinen. Monesti meillä on myös liian kiire tehdäksemme kaiken kerralla, jolloin hyvä valmentaja osaa palastella isot muutokset pieniksi askeliksi.

Kiskolla osa työstämme on valmentaa ja opastaa asiakkaitamme. Monesti projekteissa olemme matkalla jonnekin. Matkan aikana matkantekoväline, määränpää tai jopa tavoitteet saattavat vaihtua. Tämän takia on hyvä ottaa mukaan matkaopas, joka ei vain kerro oikeaa tietä vaan oikeasti auttaa sinua kulkemaan sitä.

 

Don't hack it

 


Antti Akonniemi
Antti Akonniemi
Founder & Evangelist of Kisko Labs

5.4.2017 11:20