MVP Canvas – Priorisoi palvelu tuottamaan paremmin

Olemme testanneet Kiskolla useita työkaluja ohjelmistohankkeiden kehityksessä. Ongelmana Business Model Canvas ja Lean Canvas -tyylisten työkalujen käyttämisessä on ollut se, että vaikka ne antavat liiketoiminnan kehitykseen kokonaisvaltaisen näkemyksen, eivät ne usein anna tarpeeksi konkreettisia askelmerkkejä palvelua toteuttavalle Scrum-tiimille.

Kehitimmekin näiden tarpeiden pohjalta oman työkalun, jossa prototyyppaus, Minimum Viable Product (MVP) ja tulevaisuuden toiminnot on eritelty omiksi vaiheiksi.

Priorisoimalla ja siirtämällä ei niin kriittisiä toimintoja tulevaisuuteen säästät rahaa ja kallisarvoisia resursseja. Nämä resurssit voidaan näin ohjata tärkeämpien asioiden pariin, kuten esimerkiksi ensimmäisen version käyttäjätestaukseen ja haluttavan palvelun rakentamiseen.

Mitkä ovat MVP Canvaksen tavoitteet?

  • Auttaa tuoteomistajaa ja kehitystiimiä hahmottamaan, mitkä toiminnallisuudet ovat palvelun ensimmäisen version (Minimum Viable Product) kannalta olennaisia ja mitkä voidaan tehdä tulevaisuudessa (x-akseli)
  • Auttaa koko tiimiä hahmottamaan, mitkä toiminnallisuudet ovat nopeita toteuttaa ja mitkä vaativat enemmän aikaa (y-akseli)

Näin teet MVP Canvas -harjoituksen

  1. Jokainen harjoitukseen osallistuva kirjoittaa post it -lapuille palvelun 5 tärkeintä ominaisuutta (15 min)
  2. Ominaisuuksien läpikäynti ja sijoitus taululle
  3. Kehittäjien kommentit ja lappujen uudelleensijoittelu ja loppukeskustelu

Lopputulemana kehitystiimillä tulee olla yksimielisyys siitä, mitä lähdetään kehittämään missäkin vaiheessa. Esimerkiksi MVP-vaiheen toiminnot ryhmitetään vasemman puolen ylälohkolle. On hyvä muistaa, että harjoitukseen osallistuvilla kehittäjillä tulee olla viimeinen sana eri toimintojen implementoinnin työläyden arvioinnissa (y-akseli), jotta arvio projektin laajuudesta pysyy realistisena.

Olemme testanneet viimeisen vuoden aikana MVP Canvasta eri asiakkaillamme startupeista pörssiyhtiöihin ja toistaiseksi palaute on ollut rohkaisevaa. Tämän johdosta päätimme laittaa jakoon työkalun Creative Commons -lisenssin alla. Otamme mielellään palautetta ja jatkokehitysideoita vastaan.

Lataa MVP Canvas tästä (A2, FI)

Lataa MVP Canvas tästä (A3, FI)

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Tarkastele lisenssiä osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ tai lähetä kirje osoitteeseen Creative Commons, PO Box 1866, Mountain View, CA 94042, USA.

 


Henri Paltemaa
Henri Paltemaa
Designer

9.3.2020 10:30