Paljonko sovelluksen kehittäminen maksaa ja mistä hinta koostuu?

Sovelluskehityksen kustannukset voivat vaihdella muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin euroihin. Maksamasi summa riippuu monista tekijöistä, kuten projektin monimutkaisuudesta, käytetyistä teknologioista ja sovelluksen kehitystiimistä. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme sovelluskehityksen kustannuksiin vaikuttavia asioita ja miten voit varmistaa, että budjettisi on kohtuullinen lopputulokseen nähden. 

1. Projektin monimutkaisuus 

Projektisi mutkikkuus on yksi tärkeimmistä sovelluskehityskustannuksiin vaikuttavista tekijöistä. Monimutkaisten sovellusten kehittäminen vaatii enemmän aikaa, resursseja ja vaivaa kuin yksinkertaiset projektit. Esimerkiksi verkkokauppa jossa on maksuportaali, vaatii todennäköisesti enemmän resurrsseja kuin staattinen verkkosivusto. Siksi projektin kustannuksia arvioitaessa on otettava huomioon useita seikkoja, kuten sovelluksessa tarvittavat ominaisuudet ja toiminnot. 

2. iOS, Android vai molemmat?

Lopulliseen hintaan vaikutta myös se, millä laitteilla sovelluksesi tulisi olla käytettävissä. Jos esimerkiksi luodaan iOS-sovellus nimenomaan iPhonea tai iPadia varten, on otettava huomioon Applen vuosittaiset maksut. Lisäksi Applella on tiettyjä teknisiä vaatimuksia App Storen sovelluksille. Sen sijaan Android-sovelluksista ei tarvitse maksaa vuotuisia maksuja, eikä suunnittelua ja toiminnallisuutta koskevia rajoituksia ole yhtä paljoa. 14-harkitsetko-ios-tai-android-sovelluksen-hankkimistaNäin ollen Android-sovellusten kehittäminen vaatii usein vähemmän aikaa ja rahaa kuin iOS-sovellusten kehittäminen. Koska kukin alusta hinnoitellaan erikseen, niin useampien alustojen lisääminen projektin tekee siitä monimutkaisemmanja kalliimman.

3. Käytetyt teknologiat

Toinen merkittävä tekijä sovelluskehityksen kustannuksiin onsiinä käytetyt teknologiat. Niihin sisältyy front-end (käyttöliittymä) ja back-end (palvelinpuolen) elementtejä kuten koodauskielet, kehykset/kirjastot ja tietokannat, jotka toimivat yhdessä sovelluksen luomiseksi. On mahdollista luoda yksinkertainen natiivisovellus, joka on tarkoitettu vain iOS- tai Android-laitteille tai monimutkaisempi hybridisovellus, joka toimii useilla alustoilla. Lisäksi haluamiesi ominaisuuksien määrä vaikuttaa kustannuksiin, sillä monimutkaisemmat sovellukset vaativat enemmän erikoistaitoja ja -teknologioita, jotta ne voidaan toteuttaa kunnolla. Kaikki nämä tekijät on otettava huomioon sovelluksen kehittämiskustannuksia arvioitaessa.

4. UX/UI eli käyttökokemus- ja käyttöliittymäsuunnittelu 

UX- ja UI-suunnittelu liittyvät läheisesti toisiinsa ja ovat keskeisiä tekijöitä jokaisen digitaalisen palvelun luomisessa. Jokainen sovellus palvelee tiettyjä käyttäjäryhmiä tietyissä käyttötarkoituksissa ja siksi jokaisessa projektissa tulisi varata resursseja käyttäjätutkimukseen. Se mahdollistaa sovelluksen suunnittelemisen palvelemaan käyttäjiä paremmin. Kerralla hyvin tehty UX/UI-suunnittelu vähentää sovelluksen kehittämiskustannuksia, sillä sen avulla korjattavien virheiden ja jatkokehitystä tarvitsevien ominaisuuksien määrää voidaan minimoida. Hyvä käyttökokemus auttaa myös lisäämään käyttäjien sitoutumista palveluun, koska selkeän käyttöliittymän vuoksi heidän on helppo käyttää sovelluksen ominaisuuksia nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi ajatuksella suunniteltu käyttöliittymä helpottaa eri alustoille yhdenmukaisten sovellusten kehittämistä.

5. Kehitystiimi 

Valitsemallasi kehitystiimillä on avainrooli sovelluksen onnistumisessa ja kustannuksissa. Kokeneiden ja ammattitaitoisten kehittäjien palkkaaminen auttaa varmistamaan, että projekti saadaan valmiiksi ajallaan ja budjetin puitteissa. Vaikka se voi maksaa enemmän kuin kokemattomat kehittäjät tai freelancerit, niin alusta asti hyvin toteutettu sovellus on usein pitkässä juoksussa halvempi. Ota nämä tekijät huomioon, kun valitset kehitystiimiä projektiisi, jotta saat varmasti laadukasta työtä kohtuulliseen hintaan.  

KiskoTeam-Happiness-small

6. Sovelluksen ylläpito 

Voisi luulla, että sovelluksen julkaisun jälkeen se olisi valmis. Sovellukset kuitenkin tarvitsevat jatkuvaa ylläpitoa, toimiakseen sujuvasti ja pysyäkseen alan trendien mukana. Tämä voi sisältää virheiden korjauksia, tietoturvapäivityksiä ja ominaisuuksien hiomista tai uusien luomista. Ne kaikki vaikuttavat sovelluksen kokonaiskustannuksiin, mutta ne ovat kuitenkin oleellisia seikkoja käyttäjätyytyväisyyden kannalta. On tärkeää muistaa ottaa ylläpitokustannukset huomioon projektin budjetoinnissa, jotta vältytään ikäviltä yllätyskustannuksilta myöhemmin.

Johtopäätös

Ohjelmistoprojektit voivat olla todella kalliita, mutta jos ymmärrät mistä niiden hinta koostuu, niin voit minimoida oman projektisi kustannukset. Lisäksi kustannusten ymmärtäminen hyvin, auttaa varmistamaan, että budjetti on kohtuullinen projektin tavoitteisiin nähden ja investoinnin vastineeksi saadaan laadukkaita tuloksia!  

Jos sinulla on sovellusidea, mutta haluat lisätietoja kustannuksista ja prosessista ennen kehitystyöhön ryhtymistä, ota meihin yhteyttä ja pyydä maksutonta konsultaatiota! contact@kiskolabs.com

Lue kaikki referenssit


Antti Akonniemi
Antti Akonniemi
Founder & Evangelist of Kisko Labs

15.2.2023 12:00