Hackathonien ongelmat ja ratkaisut

Pitäisikö hackathonin olla julkinen vai sisäinen?

Kyseenalaistan julkiset hackathonit, koska useimmiten niihin osallistuville ei makseta reilua kompensaatiota tehdystä työstä.

Julkisesti järjestettyjen hackathonien ongelmat

Velvollisuudet

Ilmaisen työn teettäminen ei ole kyseenalaista vain oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, mutta se voi johtaa myös kalliisiin oikeuskiistoihin. Käyttämällä osallistujien kehittämää aineetonta pääomaa maksutta, erityisesti sinne päin laadituilla osallistujasopimuksilla, on suuri riski joutua oikeustoimien kohteeksi etenkin jos aineeton pääoma on muodostunut kaupalliseksi menestykseksi. Osallistujan lisäksi oikeutesi aineettomaan pääomaan voi kyseenalaistaa osallistujan työnantaja.

Sano ei “Spec työlle”

Erittäin usein hackathonit, design-kilpailut ja huipputiimeille suunnatut palkinnot ovat vain kiertoilmaisuja spekulatiiviselle työlle, jolla toimeksiantaja pyrkii teettämään työtä ennen maksusitoumusta. Mielestäni kaikesta arvonluonnista tulisi maksaa kohtuullinen korvaus. Tähän huomiona: kohtuullinen korvaus ei tarkoita pizzaa ja olutta. Opiskeluaikoinani monet yritykset käyttivät yhteistyötä koulujen kanssa tapana teettää ilmaista työtä. Nykyään samaa tehdään hackathonien avulla.

Hackathoneja ei tulisi käyttää hyväksikäyttämisen välineenä. Opiskelijat, pienyritykset ja startupit ansaitsevat kaikki korvauksen ongelmien ratkaisusta suuryrityksille.

Data

Julkisten hackathonien ongelmaksi saattaa koitua myös oikeudet päästä käsiksi tarvittavaan dataan. Joskus vaadittava data on liian arkaluontoista, jotta sen pohjalta votaisiin järjestää julkinen hackathon.

Mitä voit tehdä julkisen hackathonin sijaan?

Hyvin suunniteltu ja reilusti järjestetty julkinen hackathon on varmasti oiva tapa laajentaa näkemystäsi ja luoda uusia ideoita. Se voi jopa toimia markkinointi- tai rekrytointitilaisuutena. Mutta on myös muita vaihtoehtoja:

  • Jos haluat markkinoida uutta tuotetta ohjelmistokehittäjille ja järjestää julkaisukampanjan, kokeile paikallisia ohjelmistokehittäjille suunnattuja tapahtumia ja kokoontumisia.
  • Rekrytointeja varten voit järjestää rennon rekrytointitapahtuman.

Sisäinen hackathon on monelle yritykselle parempi vaihtoehto. Sisäisessä hackathonissa osallistat omat työntekijäsi, annat heille vapauden ja teet heistä osan innovaatiota. Näin saatat löytää organisaatiostasi näkymätöntä tietoa. Joissain tapauksissa on myös hyödyllistä palkata fasilitoija, jonka tehtävä on viedä hackathonia eteenpäin aikataulun mukaisesti, jotta varmistat maksimaaliset tulokset hackathonille.

Ulkoistamalla innovaatiot opiskelijoille, isket työntekijöitäsi kasvoihin.

Työntekijöidesi valtava hiljaisen tiedon määrä voi johdattaa yrityksen sisäiset hackathonit erittäin onnistuneisiin lopputuloksiin. Jos yrityksesi ei ole aiemmin järjestänyt hackathoneja, aloita sisäisellä ennen kuin siirryt julkisiin hackathoneihin. Voit lukea myös toisen kirjoitukseni, Johdatus hackathoneihin ja järjestäjän muistilista.

Osallistu avoimen lähdekoodin edistämiseen

Jos et mitenkään pysty maksamaan hackathoniisi osallistuville tahoille korvausta, voit sentään edistää yhteistä hyvää perustamalla hackathoniesi lopputulokset avoimeen lähdekoodiin.


Antti Salonen
Antti Salonen
CEO of Kisko Labs

7.5.2019 13:48