Miten puhun koodarille?

Oletko aina halunnut oppia puhumaan koodarille? Koodaaminen saattaa kuulostaa mystiseltä touhulta, mutta meidän tehtävämme on yksinkertaistaa asioita. Sinun ei tarvitse osata teknistä kieltä, me kyllä selitämme ja näytämme, mistä on kysymys.

Miten saan viestini perille?

Meillä se on helppoa, sillä Kiskolla pääset aina puhumaan suoraan koodarille – projektiisi ei tule turhia projektipäälliköitä tai välikäsiä, vaan kun haluat asiasi perille, voit puhua suoraan tekijälle.

Miksi näin?

Meillä ohjelmistoja tekevät alan ammattilaiset, jotka saavat suoraan sanottuna tehdä aivan mitä haluavat. Tämä tarkoittaa heidän osaltaan myös täyttä vastuunkantoa projektin onnistumisesta, jolloin suora ja selkeä viestintä puolin ja toisin on elintärkeää. Asiakkaan puolelta tämä tarkoittaa tietysti sitä, että sinunkin pitää pystyä puhumaan suoraan, ilman rikkinäisiä puhelimia ja turhia kiertelemättä. Näin tuotetaan säästöä ohjelmistoprojektin budjetissa kun aika ei kulu turhassa kommunikaatiossa tai väärinkäsityksien aiheuttamaan hukkatyöhön.

Ymmärrämmekö toisiamme?

Ei kannata turhaan säikähtää kielimuuria. Kehittäjät ja koodaajat puhuvat toisinaan hyvinkin teknistä kieltä ja käytämme usein myös käyttöliittymävisualisointeja ja kuvia kommunikaation tukena. Mutta jos sinusta tuntuu, ettet ymmärrä, pyydä selitystä. Usein juuri kysymykset auttavat tekemään palveluista paremman. Ehkä missasimme jonkin tarpeen tai pointin, ja jos asiaa ei nosteta esiin, saattaa se jäädä huomaamatta. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä! Ikävintä on, jos loppuvaiheessa joudut sanomaan: "Ai, luulin että se toimisi noin eikä näin."

Siis: KYSY. Rohkeasti ja suoraan.

Jos taas itse haluat raportoida bugista tai ongelmasta ohjelmistossa, ei sinun tarvitse osata koodijargonia. Meille riittää, että kerrot, mitä teit ja mitä silloin tapahtui.

"Nyt tämä toimii näin, mutta haluaisin, että se toimii noin."

Kehtaanko kysyä?

Meidän kanssamme et teet itsestäsi hölmöä. Voit aina oppia uutta, olitpa tilaamassa ensimmäistä tai kymmenettä ohjelmistoprojektiasi. Oppiminen on meilläkin jatkuvaa – kokeneimmillakin kehittäjillämme menee välillä sormi suuhun, kun eteen tulee ongelma, jota he eivät ole aiemmin ratkaisseet. Onneksemme ammattilaisemme ovat uteliaita ja innokkaita oppimaan uutta, mikä tekee ongelmista vain hidasteita matkalle kohti toimivia ratkaisuja.

Ja kaikkea ei tarvitse tietää. Kun eteen tulee uusi ongelma, vastaamme rehellisesti, ettemme tiedä, mutta otamme selvää. Ammattitaito on sitä, että osaamme keskustella ostajan kanssa ratkaisusta ja tehdä sen yhdessä ymmärrettäväksi.

Katso myös tämä

Antti kertoo kuinka parhaiten kuvaat tarpeesi ohjelmistoa ostaessasi. Nämä keinot kantavat erinomaisesti myös itse projektin aikana tiimille kommunikoidessa.

 


Simo Virtanen
Simo Virtanen
Designer at Kisko Labs

21.10.2019 14:09