7 tilannetta, joissa oikea ratkaisu oli mobiilisovellus

Sovellusta ostettaessa usein mietitään kumpi toteutusmuoto on oikea: internetselaimessa toimiva web-sovellus vai sovelluskaupasta ladattava mobiilisovellus. Koska jokainen projekti on yksilöllinen ja rakennetaan mittatilaustyönä asiakkaan tarpeisiin, esittelemme teille seitsemän eri tilannetta ja syytä, jolloin asiakkaalle oikeaksi ratkaisuksi on valikoitunut mobiilisovellus web-sovelluksen sijaan.

1. aalto space: sisätilanavigointi ja tilojen varaus reaaliajassa

Aalto Space on Aalto-yliopistolle suunniteltu sovellus, joka parantaa yliopistokampuksen tilojen käyttöastetta. Sovelluksen avulla Aallon opiskelijat ja henkilökunta voivat varata vapaita opiskelu- ja työtiloja helposti reaaliajassa. Jos tiloista poistuu ennen varauksen päättymistä, voi tilan vapauttaa muiden käyttöön merkitsemällä sen vapaaksi sovelluksen kautta.

Lisäksi Aalto Spacea voi käyttää sisätilanavigointiin Bluetooth-beaconeiden, eli "majakoiden", ansiosta. Bluetooth-beaconit ovat muutaman senttimetrin mittaisia laitteita, joita löytyy eri puolilta Aalto yliopiston kampusta. Niiden lähettämää Bluetooth-signaalia hyödynnetään käyttäjän paikantamiseen mobiilisovelluksessa. Lisäksi mobiilisovellus mahdollistaa push-ilmoitusten lähettämisen, minkä ansiosta kampuksella olevia käyttäjiä voidaan varoittaa esimerkiksi vaaratilanteista.

Aalto Space

2. ARTTU: lisätty todellisuus ja 3d-grafiikka

Arttu on Sanoma Prolle rakennettu lisättyä todellisuutta (AR = Augmented reality) ja 3D-grafiikkaa hyödyntävä mobiilisovellus, jonka avulla oppikirjojen hahmot heräävät eloon. Skannaamalla oppikirjan sivuja puhelimen kameralla käyttäjä voi hyödyntää Sanoma Pron koulukirjoihin liittyviä ääni-, video- ja web-sisältöjä.

Sovellus rakennettiin mobiilisovelluksena, jotta siinä pystytään hyödyntämään AR- ja 3D-ominaisuuksia. Samalla luotiin käyttäjälle tutumpi käyttökokemus, tehokkaasti pyörivä audion- ja videonhallinta sekä mahdollisuus sisällyttää sovellukseen laaja määrä sisältöä. 

3. tm mobile: nfc-teknologia

TM Mobile on rengashylly- ja varastointiratkaisuja tarjoavalle Frendixille rakennettu mobiilisovellus, joka parantaa rengashotellien varastonhallintaa NFC-tagien avulla. Aiemmin rengassettien varastonhallintaan käytettiin tarroja, joidenka ongelmana oli tarrojen irtoaminen renkaiden pesun yhteydessä.

NFC (Near-Field communication) on langatonta teknologiaa, joka mahdollistaa datan lähettämisen ja vastaanottamisen kahden NFC-teknologiaa sisältävän laitteen välillä. Koska mobiililaitteissa kuten älypuhelimissa on NFC-teknologiaa, niitä voidaan käyttää yhdessä NFC-tagien kanssa datan siirtoon laitteiden välillä. Skannaamalla NFC-tagi saadaan renkaiden tiedot suoraan älypuhelimeen. TM Mobile rakennettiin mobiilisovelluksena, koska NFC-tagien lukeminen ei ole tällä hetkellä mahdollista web-sovelluksissa.

4. EKOEKSPERTTI: push-ilmoitukset

Ekoekspertti-sovellus on Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle (Heka) luotu sovellus, joka aktivoi asukkaita erilaisiin ympäristötekoihin yksilö- ja yhteisöhaasteiden avulla. Sovelluksen tavoitteena on lisätä ihmisten ympäristötietoisuutta ja aktivoida heitä yhteisölliseen ympäristötoimintaan. Heka toivoo Ekoekspertin kautta tehtyjen toimien näkyvän vähenevänä energian- ja vedenkulutuksena sekä jätteen määränä. Ekoekspertti rakennettiin mobiilisovelluksena, sillä sen kautta halutaan lähettää käyttäjille push-ilmoituksia esimerkiksi palveluun tulevista uusista haasteista.

Ekoekspertti (1)

5. TOUGo: viestintää offline-tilassa

TouGo on Touhulan päiväkodeille rakennettu päiväkodin ja perheiden välinen viestintäkanava. TouGon avulla hallinnoidaan noin 10 000 lapsen hoitoaikojen varaukset, poissaoloilmoitukset ja tiedotukset tulevista tapahtumista yli 140 päiväkodissa. Lisäksi sovellukseen kirjataan, kun lapsi tulee ja lähtee päiväkodista sekä liitetään kuvia ja videoita, mikäli ne ovat viestinnän kannalta tarpeellisia.

Sovelluksen käyttäjämäärä on parhaimmillaan useita tuhansia kerralla. Tämä vaatii sovellukselta nopeaa ja sulavaa käyttökokemusta, mikä oli yksi syistä, jonka vuoksi TouGo rakennettiin mobiilisovelluksena. Lisäksi sovelluksen haluttiin toimivan myös offline-tilassa, jolloin sen rakentaminen mobiilisovelluksena oli välttämätöntä.

Mobiilisovelluksen avulla on mahdollista hyödyntää muun muassa push-ilmoituksia, in-app maksuja ja NFC-teknologiaa. Lisäksi mobiilisovelluksia voidaan käyttää tarvittaessa offline-tilassa. 

6. viaesca: aktiivisuusrannekkeen datan hyödyntäminen 

ViaEsca-mobiilisovellus on osa ViaEsca-ravintovalmennusta, jonka tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään tasapaino oman energiankulutuksen ja terveellisen syömisen välillä. ViaEsca-mobiilisovellus tarjoaa käyttäjälleen kokonaisvaltaiset ravinto-ohjeet: omaan kulutukseen perustuvat ateriat, niihin tarvittavat reseptit ja valmiin ostoslistan, joka helpottaa kaupassa käyntiä tai ruoan tilaamista verkkokaupasta.

ViaEsca rakennettiin mobiilisovelluksena, sillä sen toiminta perustuu käyttäjän aktiivisuusrannekkeen keräämään dataan. Data synkronoituu aktiivisuusrannekkeesta suoraan mobiilisovellukseen, jonka avulla sovellus arvioi päivittäisen energiantarpeen.

7. wodconnect: push-ilmoitukset ja in-app maksut

WODconnect on CrossFit-valmentajille, -saleille ja -urheilijoille suunnattu sovellus, joka mahdollistaa salikohtaisesti treenien ilmoittamisen aikatauluineen, oman treeniajan varaamisen ja treenitulosten seurannan. 

WODconnect toimi alkuun ainoastaan selaimessa, mutta mobiilisovellukseksi päivitettyään, se hyötyi muun muassa sovelluskauppojen näkyvyydestä ja siitä, että käyttäjät pääsevät palveluun nopeammin, kun sovellus on valmiiksi laitteessa ladattuna. Mobiilisovellus mahdollistaa WODconnectissa myös in-app maksut sekä push-ilmoitusten lähettämisen käyttäjille. 

Iphone 11 Screen

Kaikki yllämainitut sovellukset löydät Androidin Play Storesta sekä Applen App Storesta. 

Onko sinulla idea mobiilisovelluksesta? Ota yhteyttä contact@kiskolabs.com ja tehdään ideoistasi totta!

Lue kaikki referenssit


Renata Ali-Raatikainen
Renata Ali-Raatikainen
Marketeer

19.5.2021 12:00